Victoria

"Jag minns det som det var igår. Jag minns vägen genom blåbärsskogen. Förbi de höga tysta granarna ledde den smala barrstigen oss ner till den lilla naturhamnen där roddbåten låg. Jag bar min flytväst i famnen och en ficklampa i handen. Gummistövlar mot trädrötter. Kall näsa i månens ljus. Och tysta skulle vi vara.


En augustinatt som känns så närvarande som om den vore igår men som i själva verket ägde rum för 25 år sedan. Jag minns hur det kändes att tömma båten på vatten. Årorna som gnisslade när vi steg ombord och hur vi sedan ljudlöst gled ut över Glotterns svarta spegel. För en sekund frös tiden. Vattendroppar från årorna. Dopp. Dropp. Dropp. Doften av våt mossa, blött trä och gammal redskapsbod. Bensin. Vått garn. Fiskfjäll på botten av båten i ljuset från ficklampan.

Det var på den sjön jag fick lära med vad en 
silhuett var för någonting, efter att ha sett granarnas majestätiska vålnader vakta sjökanten. Årtag efter årtag över sjön och jag var den lyckligaste lilla sexåriga människan på jorden precis där och då. Över mångatan och vidare. Den känslan har aldrig lämnat mig och den ska för alltid följa mig genom livet."

VP-3.jpg